Tapaus Tesomajärvellä

Viileä toukokuun lopun iltapäivä. Kierrän Ninan kanssa ympäri Tesomajärveä. Tarkistamme puihin kiinnitettyjä rastimerkintöjä ja teemme havaintoja maastossa. On pari tuntia aikaa OmaTesoma –hankkeeseen liittyvän asukaskävelyn ja –keskustelun ja samalla ensimmäisen Tapauksen osallistamiskonsulttikeikan alkuun. Meitä molempia jännittää.

Oma Tesoma -hankkeessa osallistetaan asukkaita lähiympäristön suunnitteluun ja budjetointiin. Hanketta tehdään pääasiassa Tampereen kaupungin työnä, mutta asukastilaisuuksien järjestämisessä on käytetty myös konsultteja. Asukaskävelyn aineistona oli aiemmissa tilaisuuksissa tuotettuja asukkaiden ideoita Tesomajärven ympäristön kehittämiseksi sekä virkamiesten arvioita niiden toteuttamiskelpoisuudesta.

Tilaisuuden tarkoituksena on saada asukkaat priorisoimaan erilaisia toimenpiteitä sekä käydä keskustelua erilaisista päätöksenteon rajoitteista, joita virkamiehillä on. Tapauksen tehtävänä on toimia siltana asukkaiden ja virkamiesten välillä sekä auttaa jäsentämään aiempia ideoita niiden jatkokehittelykelpoisuuden mukaan.

Tesomalaiset osoittautuivat hyvin innokkaiksi kehittämään asuinaluettaan. Tähänkin tapahtumaan osallistui viileästä säästä huolimatta lähes 20 asukasta, ja maastokävelyn jälkeen osallistujien papereista fläpeille siirretyt kommentit peittivät lopulta suuren osan uimahallin kokoustilan seinistä ja ikkunoista.

Rastilla

Asukkaiden ja virkamiesten keskutteluttamisen, kysymysten, ihmettelyn, toistamisen ja erilaisten esimerkkien kertomisen avulla saimme täsmennettyä ehdotuksia sekä löydettyä asukkaille tärkeimmät hankkeet, jotka osoittautuivat varsin kohtuullisiksi.

OmaTesoma -hanke on hyvä esimerkki siitä, miten kaupungit voivat käyttää  ulkopuolista ammattitaitoa käyttää osallistamis- ja päätöksentekoprosesseissa. Tällä kertaa sitä tarvittiin siirtymiseen ideoinnista priorisointiin.

Kesäkuun alussa istumme Ninan kanssa lounaalla Keskustelemme Tesomajärvestä ja kokemuksistamme. Olemme innostuneita ja tunnemme onnistumisen iloa. Saimme tutustua  hienoon puistometsään. Tapasimme  kotiseudustaan huolehtivia asukkaita ja kaupungin toimijoita, jotka haluavat kehittää aluetta yhteistyössä asukkaiden kanssa. Ja parasta tietystysti oli, että onnistuimme edistämään yhteisymmärryksen rakentamista. Lisää tätä, kiitos!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa